Vorige winnaars

2015: Campus Winschoten, Winkler Prins Veendam én Beyers Naudé Leeuwarden

In 2015 zijn niet één, maar drie scholen beloond voor hun initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Campus Winschoten is als grote winnaar uit de bus gekomen en heeft de hoofdprijs van € 8.000,- gewonnen. Daarnaast zijn Winkler Prins Veendam en Beyers Naudé Leeuwarden in de prijzen gevallen. Zij wonnen elk de aanmoedigingsprijs van € 1.000,-. Op vrijdagmiddag 13 november vond de feestelijke uitreiking plaats. De winnende scholen gaven een korte pitch om hun duurzame ideeën te presenteren en namen vervolgens de prijzencheques in ontvangst.

Campus Winschoten is geen onbekende van de Wubbo Ockelsprijs. In 2014 sleepte Campus Winschoten het volledige prijzengeld in de wacht met een aantal duurzame projecten onder de vlag ‘KliMotion’, waaronder een windmolen gemaakt van auto-onderdelen. Dit jaar presenteerden ze vele nieuwe duurzame initiatieven, waaronder de fietsapp ‘Fietsttastisch’. Bij Winkler Prins Veendam stond in het schooljaar 2014-2015 het verduurzamen van de school én de schoolomgeving centraal tijdens het project ‘100% duurzaam Veendam’. De groep ‘Victoria Constatione‘ van Beyers Naudé Leeuwarden, bestaande uit negen enthousiaste leerlingen, sleepte eveneens de aanmoedigingsprijs in de wacht dankzij hun acties omtrent duurzaamheid en bewustwording.

DSC_5384 (1)DSC_5369 (1)DSC_5402

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Winnaars 2015

 

 

 

 

 

2014: Campus Winschoten

Onder de naam “KliMotion” werkt Campus Winschoten aan de duurzame attitude van het personeel en de leerlingen. Dit bestaat uit een groot aantal projecten die gedurende het gehele schooljaar lopen, zoals een lesblok ‘duurzaamheid’ voor iedereen in klas 3, uitgebreide voorlichting over het groene schoolgebouw en vele projecten waar scholieren in hun vrije tijd aan werken. Het absolute hoogtepunt van dit jaar is de windmolen gemaakt uit auto-onderdelen. Dit prototype is geselecteerd voor deelname aan yourbricks, waar doorgaans geen vmbo-leerlingen maar hho- en wo-studenten voor worden uitgenodigd! Bekijk voor een indruk dit filmpje.

De duurzame projecten gaan elk jaar weer door, en scholieren blijven er ook bij betrokken nadat ze van de school naar hun vervolgopleiding vertrekken. Met het prijzengeld schaft Campus Winschoten tablets en een 3D-printer aan, om het doorzetten van hun duurzame projecten nog beter mogelijk te maken. Het resterende bedrag wordt geïnvesteerd in het Domotica Huis (domotica; de integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven).

Meer informatie over de duurzame projecten van Campus Winschoten:

Campus Winschoten

 

 

 

 

 

 

 

 

2013: Parcival College

Het Parcival College heeft als doel een volledig duurzame school te worden. Dit zijn ze begonnen met een 24-uurs lesmarathon, waar scholieren zich lieten sponsoren. Van het opgebrachte geld zijn zonnepanelen aangeschaft, en het geld wat daardoor bespaart wordt, wordt ingezet voor het investeren in meer duurzaamheid van de school. De nieuw aangestelde Coördinator Duurzaamheid kijkt hoe de school nóg duurzamer gemaakt kan worden, en er is onderzoek gedaan naar het isoleren van het schoolgebouw. De school heeft met al deze acties ook de begerenswaardige plaquette voor ‘Happy Energy School’ gewonnen.

Met het prijzengeld investeert het Parcival College in de isolatie van het schoolgebouw. Dit project wordt zo veel mogelijk in samenwerking met de scholieren aangepakt, zodat de gehele school samen werkt om van G-label naar B-label te gaan. Bekijk dit filmpje voor een indruk van de lesmarathon.

 

 

Parcival College