Astronaut

Tijdens zijn promotieonderzoek in 1977 solliciteerde Wubbo Ockels op een advertentie ‘astronaut gevraagd…’. In 1978 werd hij, door de ESA (European Space Agency, de Europese organisatie voor ruimteonderzoek) geselecteerd om mee te werken aan het Spacelab-programma, een samenwerkingsproject van de ESA en de NASA. De selectie voor astronaut heeft ongeveer een jaar geduurd. Er hadden in Europa zo’n 2000 mensen gereageerd op de advertentie.

In 1980 en 1981 volgde Wubbo Ockels een astronautenopleiding (mission-specialist) aan het Lyndon B. Johnson Space Center in Texas, VS. Tijdens de eerste Spacelabvlucht in 1983 (STS-9) onderhield hij vanuit het vluchtleidingscentrum contact met de wetenschappers aan boord van de shuttle. In 1985, van 31 oktober tot en met 6 november, maakte hij zijn ruimtevlucht met de Spaceshuttle Challenger (De D-1 missie / vlucht STS-61A). Hij was tijdens die vlucht en het verblijf in het Spacelab als payload-specialist mede verantwoordelijk voor de wetenschappelijke experimenten. Over Wubbo Ockels’s ruimtevlucht en de voorbereiding en selectie daarvoor schreef Jaques Ross het boek ‘De zwevende Hollander’, Panorama 1985. Er zijn geluidsfragmenten van deze vlucht op internet te vinden.

Wubbo Ockels was de eerste Nederlander in de ruimte maar niet de eerste in Nederland geboren ruimtevaarder. Deze eer gaat naar Lodewijk van den Berg (1932, Sluiskil). In 1961 verhuisde van den Berg naar de Verenigde Staten, waar hij in 1975 Amerikaans staatsburger werd. Tussen 29 april en 6 mei 1985, dus een halfjaar voor de vlucht van Wubbo Ockels, vloog Lodewijk van den Berg mee aan boord van de Challenger.

 

 

7254814_orig